Veelgestelde vragen over Pachtzeker

Wat doet PachtZeker precies?

Als u een zonnepark of een windturbine/windpark op uw land heeft, heeft u waarschijnlijk met de eigenaar van dit park een opstal- of erfpachtovereenkomst afgesloten voor het gebruik van uw grond. Jaarlijks ontvangt u een vergoeding voor het ter beschikking stellen van de grond (dit heet ‘Retributie bij opstal’ of ‘Canon bij erfpacht’). PachtZeker biedt u een eenmalig bedrag in ruil voor uw jaarlijkse inkomsten. Met andere woorden: we nemen de vordering die u heeft op het park van u over. Deze transactie staat bekend als ‘cessie’.

Hoeveel wil PachtZeker betalen voor mijn overeenkomst?

Het eenmalige overnamebedrag dat PachtZeker u biedt, is grotendeels afhankelijk van de hoogte van uw jaarlijkse inkomsten en de resterende looptijd van uw overeenkomst. Dit bedrag ligt meestal tussen de 60 en 70 procent van de resterende waarde van de looptijd. De definitieve hoogte van de betaling aan u is afhankelijk van speciale voorwaarden in uw overeenkomst. Denk hierbij aan: bepalingen rondom inflatie, de mogelijkheid tot verlengen van de overeenkomst of omgekeerd: de mogelijkheid tot opzeggen. Als onderdeel van het proces beoordelen wij uw contract kosteloos zodat we met een passend aanbod kunnen komen. Dit kunt u vervolgens met uw financieel adviseur bespreken. Onze rekentools geven u een indicatie van uw mogelijke opbrengst.

Moet ik direct beslissen?

Wij vinden het belangrijk dat u uw keuze om uw opstal- of erfpachtovereenkomst aan ons over te dragen weloverwogen maakt. Tijdens het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek bespreken we graag wie we zijn en wat we u te bieden hebben. Uw financieel adviseur is voor dit gesprek van harte uitgenodigd, zodat u beiden al uw vragen kunt stellen. Daarna bestuderen we uw huidige contract en doen we u een passend aanbod voor de overnamevergoeding. Ook deze kunt u weer met uw adviseur bespreken. Pas daarna beslist u of u op ons aanbod ingaat.

Wat zijn de risico's van mijn huidige overeenkomst?

In principe zijn de risico’s in uw overeenkomst met het wind- of zonnepark beperkt en zijn uw inkomsten daarmee redelijk zeker. Dit betekent echter niet dat er geen risico’s zijn.

  • Risico 1: niet nakomen verplichtingen.
    Het voornaamste risico is dat het zonnepark of windpark niet meer in staat is om de jaarlijkse vergoeding te betalen. Dit risico is vaak ook opgenomen in de overeenkomt die u heeft met het wind of zonnepark. Als u niet tijdig betaald wordt, kunt u een wettelijke beëindiging van de overeenkomst met het zonnepark of windpark aanvragen. U hebt dan wel een bepaalde periode aan reeds gederfde inkomsten en krijgt ook de toekomstige inkomsten niet meer.

  • Risico 2: veroudering park
    De eigenaar van het park betaalt uw jaarlijkse vergoeding uit de inkomsten die het park genereert. Deze zijn afhankelijk van onder meer de productie, de onderhoudskosten en de energieprijzen (zie hierna) anderzijds. Doordat het park veroudert, neemt in latere jaren het risico toe dat de productie van het wind- of zonnepark achterblijft en de vergoedingen niet meer betaald kunnen worden.

  • Risico 3: dalende of zelfs negatieve energieprijzen
    Een derde risico zijn dalende of zelfs negatieve energieprijzen. Het is onduidelijk hoe energieprijzen zich over langere tijd gaan ontwikkelen, maar het is de verwachting dat energieprijzen vaker negatief zullen zijn doordat er meer zonneparken en windparken gebouwd worden. Bovendien krijgen bij negatieve energieprijzen zonneparken en windparken geen SDE+ subsidie. Beide factoren zetten de opbrengsten van wind- en zonneparken onder druk.

Doordat Pachtzeker de vordering op het zonnepark of windpark van u overneemt, nemen wij dus ook al deze risico’s volledig van u over. Dit kunnen wij doen doordat wij een grote portefeuille opbouwen en daarmee het risico kunnen spreiden over vele wind- en zonneparken in heel Europa. We zijn dus niet afhankelijk van één enkele locatie. Bovendien hebben wij veel verstand van duurzame energie en kunnen we de risico’s goed inschatten.

Wat zijn de voordelen van de overdracht van mijn overeenkomst?

  • Voordeel 1: u stelt uw inkomsten veilig
    Door uw overeenkomst over te dragen, schakelt u financiële risico's uit. Als de overeenkomst voortijdig beëindigd wordt of als de huur niet meer betaald kan worden, is dit volledig voor risico van PachtZeker. U behoudt het volledige bedrag dat aan u is overgemaakt.

  • Voordeel 2: u neemt het heft in eigen handen
    Door te kiezen voor de afkoop van uw overeenkomst heeft u de volledige controle over uw inkomsten en het gebruik ervan, zonder afhankelijk te zijn van een pachter die de overeenkomst kan opzeggen.

  • Voordeel 3: u investeert in uw toekomst
    Met de eenmalige afkoopsom kunt u nu direct investeren in de toekomst en ontwikkeling van uw bedrijf. De toename in bedrijfsinkomsten die dit tot resultaat heeft, kan ruim opwegen tegen de gederfde huurinkomsten.

Verdien ik niet meer als ik mijn vordering niet overdraag aan PachtZeker?

Dit hangt af van hoe u deze inkomsten gebruikt of investeert. Houd er rekening mee dat de kans bestaat dat eigenaar van het wind- of zonnepark zijn verplichtingen niet meer kan nakomen. Daarbij komt ook dat uw vergoeding over een langere periode (vaak 25 tot 30 jaar) aan u wordt uitbetaald. Een euro nu heeft meer koopkracht dan diezelfde euro over twintig jaar.

Bij de keuze om wel of niet uw vordering over te dragen, is het dus raadzaam dat u alle voor- en nadelen ervan op een rijtje zet – eventueel samen met uw financieel adviseur.

Is het overdragen van de vordering wel toegestaan?

Ja, dit mag wettelijk. Wij melden de overname van de vordering aan de eigenaar van het wind- of zonneproject. Voor de rest verandert er niets. Als u verplichtingen heeft op het land waar het wind- of zonnepark is gevestigd, moet u deze blijven nakomen.

Als ik de vordering uit mijn overeenkomst overdraag, ben ik dan nog steeds eigenaar van mijn land?

Ja, PachtZeker neemt alleen het recht om de jaarlijkse inkomsten te innen van u over. U blijft dus gewoon eigenaar van het land.

Als ik de vordering uit mijn overeenkomst overdraag, wat gebeurt er dan met de andere afspraken?

PachtZeker neemt alleen het recht om de jaarlijkse inkomsten te innen van u over. Alle rechten en plichten die u heeft ten opzichte van het zonnepark of windpark blijven dus onverkort van toepassing. Er verandert dus niets in de afspraken die u heeft gemaakt.

Hoe lang duurt het voordat ik de betaling ontvang voor de overdracht van mijn pachtovereenkomst?

Het proces is vrij eenvoudig en kan snel worden afgerond. Na ontvangst van uw overeenkomst bestuderen we deze intern en doen wij een voorstel in de vorm van een offerte. Gaat u akkoord met deze offerte dan maken we het contract op. Wanneer we het contract ondertekend van u ontvangen hebben maken we uw geld na u over.

We hebben zo’n vier weken nodig om de financiering en overige formaliteiten te regelen.

Wat gebeurt er nadat ik mijn betaling heb ontvangen?

Zodra de overdracht is afgerond en u uw betaling heeft ontvangen, informeert PachtZeker de eigenaar van het wind of zonnepark en geven we onze betaalgegevens aan hem door. U blijft eigenaar van het land en de afspraken tussen u en het windpark of zonnepark blijven onveranderd.

Mag ik mijn land verkopen nadat PachtZeker mijn pachtovereenkomst heeft overgenomen?

Ja, u bent vrij om uw land te verkopen tijdens de looptijd van het contract. De nieuwe eigenaar moet uiteraard wel geïnformeerd worden over de gemaakte afspraken en deze ook nakomen. Dit heeft u waarschijnlijk ook al zo geregeld in de overeenkomst met het windpark of zonnepark. Dit verandert dus niet.

Moet ik ook belasting betalen over de inkomsten?

Dit hangt af van uw persoonlijke situatie, maar in principe zijn uw jaarlijks inkomsten nu ook al belast en is een betaling door PachtZeker daarmee ook belast en moet u dus belasting betalen. Het is raadzaam om dit samen met uw financieel adviseur te bespreken en bij uw financieel adviseur te informeren naar fiscale mogelijkheden.

Wie krijgt dit aanbod allemaal?

We doen dit aanbod aan alle eigenaren van land waarop een wind- of zonnepark staat. PachtZeker is actief in Nederland en in Frankrijk (onder de naam Bail Secur).

Benieuwd wat uw wind- of zonnepark u kan opleveren?